Biografie Claudia Camu

Muziek is mij met de paplepel ingegoten door mijn muzikale vader (jazzsaxofonist, saxofoondocent, arrangeur -Dim van Oosterhout Muziek-, en dirigent), moeder (jazz-zangeres), en opa en oom in de muziek.

Dus zolang ik me kan herinneren was er altijd muziek in huize Van Oosterhout.
Zelfs als ik zat te studeren voor blokfluitles pakte mijn vader er een blokfluit bij, en floot een tweede stem om de boel wat op te leuken.

Ook ging ik als klein meisje al regelmatig mee naar optredens, en vanaf dat moment ben ik behoorlijk besmet geraakt met het muziekvirus.

Music is a passion, a way of life! 

Mijn muzikale voorbeelden zijn onder andere, Ella Fitzgerald, Aretha Franklin, Stevie Wonder, Lara Fabian, Anouk, Des’ray en Wende Snijders.

Hieronder volgt wat ik zelf zoal heb gedaan:

1979-1986

Muziekonderwijs Theorie en Praktijk gevolgd (AMV, Blokfluit, Klarinet)

1997-2000

Na deelname aan een projectkoor, auditie gedaan en aangenomen bij het IJsselstein Show Chorus en daar met veel plezier gezongen, en mee opgetreden.

Naast koorlid, was ik ook lid van de muzikale staf (richting bepalen, stemtesten en audities afnemen, projectkoor organiseren etc.), en heb ik (na auditie) solopartijen mogen zingen.

Overigens is het IJsselstein Show Chorus later een vocal group geworden met de naam “Vrouwe IJsselstein Swingt” (www.vrouweijsselsteinswingt.nl) en hebben zij in 2011 de titel beste vrouwenkoor lichte muziek 2010/2011 verworven!

1998-2000

Vanuit het show chorus een a cappella quartet (en later quintet) From Scratch geformeerd, en daarmee op diverse gelegenheden opgetreden, o.a. tijdens de Sweet Adelines Conventie van 1998 in Noordwijkerhout.

2000-2003

In diverse coverbands lead- en backingvocals gezongen, waaronder Lost & Found, Gottabe, 10AM, So What, en Travelin’ Groove.

2003-2007

Gezongen in de 11-koppige Soulband Sixpack & Spa, en hiermee veel optredens verzorgd, o.a. op het Music Below the Sea Festival in Almere, en voor TV Flevoland.

2007-2009

Gezongen in coverband Footloose

2009-2012

Lead- en backingzangeres in de coverband CoolCast, een kleine allround formatie waarmee we op diverse gelegenheden optreden.

Verder neem ik sinds 2000, en nog steeds regelmatig, deel aan diverse jamsessies, om zo in een ongedwongen sfeer met diverse muzikanten op verschillende niveaus lekker muziek te maken, daarvan te leren, en mijn improvisatievermogen verder te blijven ontwikkelen.

Als backingvocaliste heb ik in mijn medewerking verleend aan het theaterconcert van de Nederlandse formatie Overlast, heb ik gezongen met het jazzcombo van pianist Wim Warman, en heb ik (na auditie) twee theateroptredens mogen doen met Cor Bakker, Frits Landesbergen, en Jeroen de Rijk.

Als gastsolist treed ik bij gelegenheid op met het Bill Bounders Orchestra (BigBand)

Van 2008 tot 2010 was ik als zangdocent verbonden aan de Starsound Factory; het eigen opleidingscentrum van de Starsound Studio in Utrecht

Per 1 april 2010 heb ik mijn muzikale activiteiten gebundeld in een eigen onderneming; SINGTUITION genaamt. Zie verder op deze website voor alle activiteiten.

In 2010 ben ik ook gestart met het schrijven van lyrics.

Samen met een bevriende muzikant heb ik verder meegeschreven aan het nummer Always.

Bij gelegenheid zing ik ook in de Twistman Studio backing vocals in.

Omdat ik mij en mijn stem, mijn muziekkennis en vocale vaardigheden wil blijven ontwikkelen heb ik sinds 2000 zanglessen, -coachingsessies en workshops gevolgd bij diverse docenten, waaronder Elly de Jong, Pien Schneider, Setske Mostaert, Frank Hermans, Tijl Corremans, en Desiree Manders (Des’ray).

Ik ben van mening dat je je zangtechniek, klank, improvisatievermogen, interpretatie, voordracht enz. moet blijven onderhouden en waar mogelijk verbeteren, en iedere docent heeft een andere benadering, waardoor je uiteindelijk het volledige kleurenpalet leert beheersen.

In 2010 heb ik het diploma theorie en praktijk van de Basisopleiding Koordirectie (Tilburg) behaald. Dit om het werken met groepen nog beter te kunnen begeleiden, mijn kennis van de muziektheorie, en de theorie voor wat betreft stemtechniek op te frissen, en te verbeteren, en te leren dirigeren.

30 oktober 2010 heb ik meegewerkt aan SuperVoices, dat wordt georganiseerd door Zing.nl en MultiMixMusic. Een geweldig event, waarin meer dan 1000 vocalisten samen de fantastische arrangementen van MMM ten gehore brengen!

Per 1 november ben ik als lead- en backingvocaliste toegetreden tot de band SOLID GROOVE die ik een aantal maanden vanwege een afsplitsing weer heb verlaten.

18 februari 2011 heb ik de voorronde van de Jazz Below the Sea Talent Award gewonnen, en in de finale ben ik uiteindelijk 2e geworden.

23 april 2011 heb ik een waanzinnige Masterclass gevolgd bij Lils Mackintosh!

Medio november 2011 ben ik als lead- en backingvocaliste toegetreden tot de dance-classics coverband FunkyCrew (www.funkycrew.nl). En met deze formatie verzorg(d)en we diverse optredens door het hele land.

2012

22 januari 2012 heb ik een masterclass gevolgd van Carlo Muringen en Steven Hupkens, verzorgd door Kunstlinie Almere (n.a.v. van deelname Jazz Below the Sea Talent Award 2011).

Van 26 januari t/m 15 maart 2012 was ik in de vakjury van The Winner is… te aanschouwen op SBS 6.

15 april 2012 heb ik als gastsolist opgetreden, met de Skyline BigBand te Roosendaal, hetgeen een vervolg krijgt.

Verder had en heb ik dit jaar een aantal optredens staan met FunkyCrew.

Regelmatig zing ik als invalzangeres bij diverse bands.

Vanaf 19 mei verleen ik mijn medewerking als jurylid en zangcoach bij Night of the Songs / IJsselstein, waar we met jongeren van 15-25 een theaterproductie gaan verzorgen in theater Pantalone.

Uiteraard blijf ik in 2012 zangers en zangeressen coachen in mijn lespraktijk aan huis.

Binnenkort de BITM studio in voor een demo

2013

Dit jaar wil ik starten met het maken van een CD met nummers die ik in mijn hart heb gesloten. Hierbij wil ik graag wederom de samenwerking aangaan met Jordi Langelaan van de studio Barn In the Meadow (BITM) te Benschop. Mijn wens is om t.z.t. de presentatie in theater Pantalone te IJsselstein te laten plaatsvinden.

In 2013 was en ben ik ook weer her en der op het podium te vinden met de Limehouse band. Limehouse is een soulband met 4 blazers, dus gegarandeerd swingen!

Ook bij andere bands zal ik dit jaar weer als invalzangeres (lead-/backingvocals) te zien en horen zijn.

In 2013 zal ik ook voor het eerst als solist zingen met de geweldige Last Dollar Bigband te Bergen op Zoom.

De website zal weer worden aangevuld en opgeleukt:)

Uiteraard ben ik nog steeds heel gelukkig met mijn leuke en talentvolle zangleerlingen en zal ik met veel plezier blijven lesgeven.

Vanaf mei 2013 werk ik weer mee als jurylid en coach bij Night of the Songs te IJsselstein.

En verder volgt er via de Facebooksite van Singtuition een actie, waarbij gratis zangcoaching te winnen valt. Dussss Like de pagina en wacht af:)

2014
Dit jaar staat tot nu toe vooral in het teken van lesgeven en coachen.
Uiteraard heb ik zelf ook gezongen, o.a. met de Last Dollar Bigband.
In juni en september van dit jaar waren er bijzondere optredens met deze bigband omdat mijn zoon Cas Camu (10 jaar) op drums meespeelde. Zo stonden we met drie generaties; mijn vader (dirigent Dim van Oosterhout), mijn zoon en ik, op het podium, hoe leuk is dat!

Ook heb ik dit jaar weer met veel plezier de zangtalenten in Night of the Songs gecoacht.
Zij hebben weer een fantastisch theater optreden neergezet in theater Pantalone te IJsselstein.

In oktober en november van dit jaar ben ik gestart met Zangclinics.
Laagdrempelige workshopavonden voor vocalisten, van beginner tot gevorderden.
In deze clinics ga ik met de deelnemers aan de slag met zangtechnieken en wordt er ook in masterclass vorm gewerkt. De eerste twee series in Hox Muziekcafé in Lopik zaten binnen mum van tijd vol en waren een groot succes. Reden te meer om vanaf januari met en vervolg; Samenzang te starten en wederom op herhaling te gaan met de zangclinic ‘In 5 stappen naar het podium’. De clinics zullen ook in Starsound (Utrecht) worden gegeven. 

In november van dit jaar heb ik als jurylid mogen meewerken aan The Voice of Cabauw. Een ongekend succes!! Diverse zangers en zangeressen werden begeleid door een live band en konden genieten van mooie optredens met veel en enthousiast publiek.
Robin van Beek -een enorm ervaren zanger en vocal coach (oprichter van VocalCenter) en ik coachten de deelnemers tijdens de repetitie avonden en na drie voorrondes was er dan 1 november een spetterende finale, waarin het dak er af ging In het Witte Paard te Cabauw.
Ook dit geweldige event gaat herhaald worden. Zodra hier meer over bekend is, volgt de info onder meer op deze site.

Verder zal ik in 2015 beginnen met zgn projectkoren.
Er wordt dan in een aantal avonden aan een mooi meerstemmig zangarrangement gewerkt. Men kan dan desgewenst deelnemen aan het volgende project; het volgende arrangement. Is er voldoende animo en zijn er voldoende stemmen dan kan een en ander
eventueel ook worden uitgevoerd.

En na 4 jaar zal er in 2015 ook aangevangen worden met de Sing-in-Company.
Lekker zingen met bedrijven. Meer info volgt.

Ook zijn er nog steeds plannen voor een mooie demo, met presentatie in Theater Pantalone. Maar deze ideeën moeten nog verder worden uitgewerkt. Zodra mogelijk meer info!

 

2015

Dit jaar staat in het teken van de Big Bands.
Zo heb ik natuurlijk weer veel opgetreden met de Last Dollar BigBand uit Bergen op Zoom, maar vanaf dit jaar ook met de Valley Sound BigBand uit Roosendaal, onder leiding van Peter Bogers, wat een feest met die mannen op het podium!

Uiteraard blijft het lesgeven en coachen ook doorgaan, helaas dit jaar nog geen tijd gevonden opnieuw zangclinics te organiseren, maar die gaan er zeker weer komen!

Dit jaar ben ik ook weer gevraagd te coachen en jureren bij de Voice of Cabauw, altijd leuk, en zo te zien een heel hoog niveau aan talenten dit jaar (weer). Ik heb er zin in!
Vanaf oktober begint deze spannende talentenjacht weer.

Vanaf september ben ik toe mogen treden tot het No Smoking Jazz combo, een kleine maar grootse bezetting van drums, bas, toetsen, gitaar, saxen en zang (moi).
Heel fijn om naast de bigbands, die natuurlijk ook fantastisch zijn, nu ook in een kleinere bezetting muziek te maken.

2016

Ook dit jaar full steam ahead! 🙂

Begin dit jaar al een paar optredens gedaan met No Smoking Jazz en er volgen er nog in mei en later dit jaar.
Koningsdag 2016 een op optreden op het grote Podium op de Markt in Roosendaal met de Valley Sound Bigband, waarmee ik dit jaar ook al de Italian Smoke Party heb gedaan, maar ook tijdens Jazzboz (22/5) en in Antwerpen (2/9) zal zingen tijdens het grote Bevrijdingsbal. 
Verder nog een aantal optredens staan met de Last Dollar Bigband,
waaronder 12 juni in Bergen op Zoom.
Dit jaar ook een samenwerking aangegaan met een goede pianist, waarmee  ik o.a. in augustus op een Sarah-party zal spelen.
Op zaterdag 28 en zondag 30 mei heb ik op uitnodiging, als spreker en energizer een korte presentatie gehouden op het Audidakt Congres voor Audiciens in het Spant te Bussum, en ben ik daarna in een korte workshop zingend aan de slag gegaan met het publiek.
En last but not least heb ik ook weer leuke Singtuition Workshops gedaan en staan voor bedrijven in het kader van de teambuilding en onderlinge gezelligheid!

Kortom, weer een topjaar en veel leuke dingen voor de boeg 🙂

2017 -2019

In 2017 gestart met Singtuition Workshops o.a. in Huis Oudegein in Nieuwegein
en volledig zelfstandig ondernemer met mijn 2 labels; Connectuition en Singtuition. Het leuke is dat mijn trainers- en zangactiviteiten steeds meer in elkaar gaan haken.
Zo geef ik ook stemtrainingen voor trainers en sprekers, en train ik in de muziekbranche.

Van 2017 tot 2019 veel mooie optredens gedaan met de Valley Sound Bigband, de Last Dollar Bigband, de Skyline Bigband, jazzcombo No Smoking Jazz  en CC & Company (piano-zang). Zo mocht ik o.a. weer op de grote podia staan tijdens het JazzBoz; het Jazzfestival in Bergen op Zoom, het Bevrijdingsbal in Antwerpen, de Kerstproductie Roosendaal zingt X-mas in de St. Jan, de afsluiting van het seizoen van Zuidwest TV (live), en de grote productie RSD750 op de Grote Markt.

2020

In 2020 lag alles even stil door Corona…… 🙁

Ik koester vele mooie herinneringen en hoop in 2021 weer vele live optredens te mogen doen met diverse fijne muzikanten en ensembles!!!